Program predavanja i radionica 6. ZeGeVege festivala održivog življenja

05.09.2013. 13:50 | Autor: portal Biosvijest

Novost ovogodišnjeg ZeGeVege festivala je dodatni program u šatoru iza pozornice, koji će se sastojati od radionica kuhanja i pripremanja hrane, stručnih savjetovanja, kratkih predavanja, praktičnih radionica i projekcija kratkih filmova te sličnih edukativnih sadržaja.

Program će se odvijati stalno za vrijeme Festivala koji traje u petak, 6. rujna 2013., od 9 do 21 sat, i u subotu, 7. rujna 2013., od 9 do 17 sati.

 petak, 6. rujna 2013.

09:00 Doc. dr. sc. Zvonimir Šatalić, PBF - Savjeti o veganskoj prehrani

09:30 Projekcija kratkih filmova

10:00 Dr. med. Martina Miklić Bublić - Visoki tlak i veganska prehrana

10:30 Projekcija kratkih filmova

11:00 Prof. Branka Ajredini - Biljna prehrana - zdrava prehrana

11:40 Damir Šeler - Loptice sijačice (seed balls) (radionica)

12:20 Projekcija kratkih filmova

13:00 Udruga Pobjede - Održivost kroz pseću perspektivu

13:35 Nikolina i Tomislav Deverić - Domaća pasta za zube (radionica)

14:00 Nikolina Plenar - Proso s povrćem

14:55 Marijan Galović - Društvo bez otpada

15:30 Art of raw - Uvod u sirovu hranu

16:15 Zlata Nanić - Novosti iz Malinske

17:00 Dunja Gulin - Veganski kolači (biskviti)

17:35 Gordana Dragičević - Uzgoj hrane u gradu

18:10 Nikolina Plenar - Priprema falafela (slanutak)

18:45 Gordana Dragičević - Samoniklo jestivo bilje (radionica)

19:30 Vedran Romac - Kako razmišljaju ljudi?

20:00 Dr. sc. Irena Petak, dipl. ing. biol. - O čemu razmišljaju životinje?

 

subota, 7. rujna 2013.

09:00 Projekcija kratkih filmova

09:30 Udruga Vestigium - Dječja ekokreativna radionica

11:00 Dragan Šurlan - Zdrav. Fit. Vegan

11:30 Mihaela Devescovi - Špageti od tikvica u umaku

12:15 bio&bio trgovine ekoproizvoda - Superfood radionica

13:00 Dunja Gulin - Veganski kolači (keksi)

13:35 Repro Eko - Izrada tofua i sejtana

14:15 Zlata Nanić - Zdrava zimnica

15:00 Dr. sc. Dubravka Novotni, docentica - Predstavljanje Vegepiramide

15:30 Vedran Romac - Vegan: poziv na promjenu

16:15 Art of raw - Sirova gastro kuhinja

 Petak:

Doc. dr. sc. Zvonimir Šatalić, PBF - Savjeti o veganskoj prehrani

Stručno savjetovanje na kojem će posjetitelji moći postaviti pitanja docentu dr. sc. Zvonimiru Šataliću s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta i dobiti informacije o veganskoj prehrani.

 Projekcija kratkih filmova

Izbor kratkih dokumentarnih filmova o veganstvu, zdravlju i pravima životinja.

 Dr. med. Martina Miklić Bublić - Visoki tlak i veganska prehrana

Predavanje doktorice medicine Martine Miklić Bublić o mogućnosti reguliranja problema visokoga tlaka pomoću prehrane koja ne uključuje namirnice životinjskog podrijetla.

 Prof. Branka Ajredini - Biljna prehrana - zdrava prehrana

Branka Ajredini, savjetnica Ustanove za cjeloživotno učenje Magistra iz Pule, održat će predavanje o zdravoj prehrani zasnovanoj na namirnicama biljnog podrijetla te predstaviti novi program usavršavanja koji kreće ove jeseni u Zagrebu.

 Damir Šeler - Loptice sijačice (seed balls)

Radionica izrade kuglica za sijanje biljaka namijenjena malim i velikim budućim vrtlarima, koju će održati permakulturni dizajner Damir Šeler.

 Udruga Pobjede - Održivost kroz pseću perspektivu

Iskustvo aktivista i aktivistkinja Udruge Pobjede iz Osijeka na području prava životinja kroz rad s napuštenim psima i mačkama. Dođite poslušati njihovu priču i saznati što su im psi iz azila ponudili u zalog boljem sutra.

 Nikolina i Tomislav Deverić - Domaća pasta za zube (radionica)

Praktična radionica na kojoj posjetitelji mogu vidjeti kako se može napraviti domaća, veganska pasta za zube i prah za bolne desni.

 Nikolina Plenar - Proso s povrćem

Naučite pripremiti jednostavno i ukusno jelo s nepravedno zapostavljenom žitaricom. Proso ne sadrži gluten, a bogat je bjelančevinama.

 Marijan Galović – Društvo bez otpada

Ovo predavanje secira jedan od problema zaštite okoliša, a to je otpad kao posljedica pretjerane proizvodnje i potrošnje, čime ujedno povezuje i probleme u poljoprivredi, industriji i industrijskom zagađenju, energetici i klimatskim promjenama. Otpad je ono što je u prirodi itekako vidljivo te samim time nešto na što možemo i moramo utjecati. Gospodarenje otpadom je iznimno zahtjevna tema jer, poput ostalih modernih okolišnih tema, za sobom povlači multidisciplinarni pristup, što znači da je gospodarenje otpadom dijalog tehničkih s društveno-humanističkim znanostima koje bi trebale zajednički iznalaziti rješenja.

 Art of raw - Uvod u sirovu hranu

U ovoj radionici 'nekuhanja' moći ćete vidjeti kako lako i brzo spremiti jela od sirovih namirnica, koja će istodobno zadovoljiti zahtjevno gurmansko nepce, kritičko kreativno oko i senzitivno biće i tijelo te nahraniti svaku stanicu vašeg tijela. Za vas ćemo spremiti nekoliko jela, što slanih što slatkih, bez kuhanja, bez namirnica životinjskog podrijetla, kako bi njihova nutritivna vrijednost ostala u potpunosti sačuvana.

 Zlata Nanić - Novosti iz Malinske

Otkako se preselila u Malinsku, Zlata Nanić nastavlja s brojnim aktivnostima o kojima ćete moći saznati iz prve ruke.

 Dunja Gulin - Veganski kolači (biskviti)

Na ovoj radionici naučite kako ispeći sočan biskvit za tortu bez jaja, mlijeka i šećera! Dunja Gulin, autorica kuharice The Vegan Baker, podijelit će s vama male tajne za uspjeh u pečenju veganskih slastica!

 Gordana Dragičević (Parkticipacija, ZMAG) - Uzgoj hrane u gradu

Od urbanih vrtova do najmanjega prostora na prozorskoj dasci ili balkonu, saznajte kako uzgojiti svoju salatu, rajčicu i puno više od toga.

 Nikolina Plenar - Priprema falafela (slanutak)

Za one koji ne znaju što su i kako se spravljaju falafel i humus, ovo je idealna prilika da se upoznaju s ovim specijalitetima od slanutka koji potječu s Bliskog istoka.

 Gordana Dragičević (Parkticipacija, ZMAG) - Samoniklo jestivo bilje (radionica)

Samonikle biljke nisu samo korov, vrlo često su i jestive i ljekovite. Ova mini radionica otvorit će vam svijet raznolike i zdrave besplatne biljne hrane koja raste sama od sebe posvuda oko nas.

 Vedran Romac - Kako razmišljaju ljudi

Slika koju svatko ima sam o sebi i slika koju želimo da drugi imaju o nama, najveće su prepreke bilo kojoj osobnoj promjeni. Naš svjesni, racionalni dio često nalazi samo bolje načine da obrani te slike i naša inteligencija upregnuta je u tu svrhu. Isti mehanizmi snažno su izraženi u odluci svakog pojedinca koji razmišlja o velikoj životnoj promjeni kao što je biti vegan. Prikupljanje informacija, izlaganje istini o čovjekovom odnosu prema životinjama, stvaraju želju da se sudjeluje u zaustavljanju najveće nepravde koju ljudska vrsta čini na ovome planetu. No, motivacija djeluje privremeno, kao što djeluje za bilo što drugo, i stvarna kriza javlja se kad motivacija počinje padati. Svijet kao da se tada obrušava na nas i javlja se izazov za odustajanjem. Problem se čini prevelikim. Mi se sami sebi činimo premalima. Beznačajnima. Kako pristupiti osobnoj promjeni? Postati i ostati vegan.

 Dr. sc. Irena Petak, dipl. ing. biol. - O čemu razmišljaju životinje?

Svatko tko živi sa životinjama u njihovom pogledu vidi osobu koja misli i osjeća. Ipak, mi živimo u društvu koje priznaje postojanje samo onoga što znanost dokaže, a znanstvenici se nisu bavili istraživanjima misli i emocija životinja zbog straha od antropomorfizma. U posljednjih dvadesetak godina to se mijenja i životinje počinjemo gledati na drugi način.

Tko su sve životinje? Ljudi i ne-ljudske životinje.

Ako se može dokazati da misli pas, možemo li znati što se događa u pčeli?

Životinje koje su naučile komunicirati s ljudima.

Osjećaju li ribe bol?

Svijest o sebi – istraživanja s ogledalom.

Što se može reći o emocijama?

Kultura kod društvenih životinja.

Predavanje će obuhvatiti primjere komunikacije, kognicije i svijesti, emocija, boli i kulture kod više vrsta životinja. Nakon predavanja bit će diskusija.

 Subota:

Udruga Vestigium - Dječja ekokreativna radionica

Radionica za djecu na kojoj će ona naučiti važnost recikliranja otpada i kako ga kreativno iskoristiti, uz kratku predstavu 'Vrećko Smečkić' na kraju.

 Dragan Šurlan - Zdrav. Fit. Vegan

Saznajte kako se hraniti zdravo i suosjećajno, a pritom ostati fit. Savjeti, ideje, recepti psihologa i trenera Dragana Šurlana.

 Mihaela Devescovi - Špageti od tikvica u umaku

Radionica Mihaele Devescovi na kojoj ćete imati priliku naučiti kako se pripremaju zanimljivi špageti od sirovih tikvica u neodoljivom umaku.

 bio&bio trgovine ekoproizvoda - Superfood radionica

Posljednjih se godina u prehrambenim trendovima izdvojila posebna kategorija namirnica koja se naziva 'superhrana', tj. 'superfood'. To su namirnice izrazito bogate vrijednim fitonutrijentima, a u tu skupinu možemo ubrojiti neke već dobro poznate tradicionalne namirnice poput nara, bobičastog i orašastog voća, algi, ali i neke nove 'zvijezde' poput maca praha, acai bobica, goji bobica, chia sjemenki, ulja konoplje, kokosa i lana, pražitarica kvinoje i amaranta ili zrna kakaovca, koje smo ranije mogli zamisliti jedino prerađene u čokoladi. Iznimna hranjiva vrijednost ove 'nove'/drevne kategorije proizvoda privlači sve veći interes znanstvene i zainteresirane javnosti zbog blagodati za funkciju određenog organa ili opće dobrobiti za zdravlje modernog čovjeka. Superfood radionica pružit će mogućnost da zainteresirani nauče kako brzo i praktično spremiti namirnice poput mace, konoplje, chie, i na taj način oplemeniti prehranu i dati joj ono što nedostaje današnjoj prerađenoj hrani.

 Dunja Gulin - Veganski kolači (keksi)

Ako volite hrskave i zdrave kekse, dođite na ovu radionicu i naučite kako ih napraviti u veganskoj varijanti! Dunja Gulin, autorica kuharice The Vegan Baker, podijelit će s vama male tajne za ukusne kekse!

 Repro Eko - Izrada tofua i sejtana

Radionica obiteljskog gospodarstva Repro Eko na kojoj će posjetitelji moći saznati što su tofu i sejtan te praktično vidjeti na koji način se oni mogu proizvesti.

 Zlata Nanić - Zdrava zimnica

Saznajte kako pripremiti prirodnu, zdravu zimnicu bez šećera i konzervansa.

 Dr. sc. Dubravka Novotni, docentica - Predstavljanje Vegepiramide

Upoznajte se s bogatstvom hrane biljnog podrijetla, saznajte kako jednostavno i pravilno isplanirati prehranu temeljenu na biljnoj hrani i poboljšati kvalitetu življenja pomoću biljne prehrambene piramide i uz nutricionističke savjete doc. dr. sc. Dubravke Novotni.

 Vedran Romac - Vegan: poziv na promjenu

Veganstvo je dio identiteta i svakodnevna praksa u svakodnevnom životu, bez obzira na društveni, materijalni, obiteljski ili bilo koji drugi status. Fleksibilno je i prilagodljivo svakome neovisno o dobi, spolu, rasi, naciji ili podneblju u kojem se živi. Ono je aktivno čak i kada ne zahtijeva osobit angažman niti postupke. Biti vegan je aktivnost i dinamično stanje, stalna promjena sa snažnim utjecajem na svakoga u blizini i doticaju. Biti vegan u bilo kojem okruženju stalni je poziv za promjenu. Radionica praktičnih veganskih postupaka u svakodnevnim situacijama, posebnim prilikama i svemu ostalom u čemu se čovjek može svakodnevno naći, od obiteljskih ručkova do roštiljanja na izletima s tvrtkom.

 Art of raw - Sirova gastro kuhinja

U ovoj radionici 'nekuhanja' moći ćete vidjeti kako lako i brzo spremiti jela od sirovih namirnica, koja će istodobno zadovoljiti zahtjevno gurmansko nepce, kritičko kreativno oko i senzitivno biće i tijelo te nahraniti svaku stanicu vašeg tijela. Za vas ćemo spremiti nekoliko jela, što slanih što slatkih, bez kuhanja, bez namirnica životinjskog podrijetla, kako bi njihova nutritivna vrijednost ostala u potpunosti sačuvana.

Više informacija ZeGeVege festivala mogu se naći na www.prijatelji-zivotinja.hr i www.zegevege.com te na Facebook stranici ZeGeVege Festival.